søndag den 6. maj 2012

Raku - det er dét her, det handler omMine perler blev færdige. Der er ikke mange tilbage, for jeg har foræret nogle væk. Hvad siger I? Like?

Der var en eller anden, der spurgte, hvad raku er. Godt spørgsmål, selvfølgelig er det ikke alle, der ved, hvad det er. Doh! Kat!

Derfor tog jeg nogle billeder af processen, så kan jeg bedre forklare:)


Efter forglødning (brænding i almindelig ler-ovn) glaseres keramikken med en særlig raku-glasur. På dette tidspunkt ser det egentlig ret dødt og kedeligt ud.


Keramikken stilles i en ovn udenfor. Ovnen er lavet af en olietønde, der er foret med et varmeisolerende materiale. Det hvide. Det lille hul, der ses forneden er der, hvor flammen kommer ind. Se bare, hvor flot!

Det er over 1000 grader varmt, og derfor skal man have tørklæde om håret. Kan jeg slippe af sted med at påstå, at dét er grunden til, jeg ser noller ud? Ville bare vise, hvor cool man er med tang og handsker og det hele!Når glasuren er smeltet, tages emnerne op, og lægges i en kasse med savsmuld. Det går straks i brand, fordi keramikken er så varm. Derfor skal der låg på. Man kan ikke se en fis pga al røgen, men når det kommer ud igen, ser det sådan her ud. Bemærk lige, at det stadig brænder på det øverste billede. Nu kan man se glasur-farven! 

Man kommer det i savsmuld, fordi glasuren krakelerer, og når røgen trænger ind i de krakelerede riller, bliver de sorte. Smukt! I en almindelig keramik-ovn lader man tingene køle laaaangsomt af, så glasuren bliver pæn. Her går man målrettet efter en krakeleret glasur. Det syder og knitrer og er voldsomt flot!Når det er vasket af, ser det sådan ud. De steder, man ikke har glaseret keramikken, bliver det helt sort pga røgen. Sort og mat og lækkert! Jeg lavede disse tre skåle. Den røde knækkede jeg et øre af, da jeg vaskede den, så den røg til storskrald, men ellers er jeg godt tilfreds. Også med det billeder. Her har jeg forsøgt med en teknik, der hedder nøgen-raku, hvor man får glasuren til at skalle af. Meget meget smukt, og helt sikkert noget, jeg gerne vil prøve igen!Og her bare lige for at vise, hvor smuk glasuren er! Åh, hvis jeg bare havde meget mere tid i verden!
 


 

3 kommentarer:

  1. Hold op hvor er de bare flotte og vildt fede... Sejt lavet...

    SvarSlet
  2. Sikke en fin gennemgang og nogle flotte ting.
    Glæder mig til at følge med her inde.

    SvarSlet